Kemik Tümörü, Öncelikle genel olarak tümör nedir onu açıklayalım. Tümör, vücut hücrelerinin kontrolsüzce bölünerek doku ve/veya organ içerisinde kitlesel bir şekilde büyümeleri sonucu oluşturdukları kitle veya şişliktir. Kemik tümörlerinin bir çoğunda sebep bilinmez. Vücut içerisinde giderek büyüyen ve yayılan tümör bir süre sonra sağlıklı dokuların anormal dokularla yer değiştirmesine ve kemiği zayıflatarak patolojik olarak kırılmalarına neden olurlar. Eğer gerekli tedbirler alınmaz ise saldırgan tümörler, içerisinde geliştikleri organ sisteminde işlevsel olarak yetmezliklere ve hatta tüm vücut metabolizmasını etkileyerek yaşamı tehtid edebilir.
Kemik tümörlerinin bir çoğu iyi huyludur. Bazıları kötü huylu olabilmektedir. Nadiren stres kırığı, enfeksiyon ve diğer tümör dışı durumlar tümöre benzer şekilde davranış gösterebilirler. İyi huylu olanları yaşamı tehdit etmezlerken kötü huylu olanları ise vücuda dağılarak metastaz oluşturabilirler. Metastaz ; kanserli hücrelerin bulundukları dokunun dışarısına doğrudan veya kan/lenf yolu ile sıçramalarına metastaz yani yayılma denir. Kemikte başlayan kanser ile vücudun herhangi bir yerinde başlayıp kemiğe yerleşen kanser birbirinden farklıdır. Tümör gelişimi ve hasar verme oranı tümoral hücrelerin biyolojik davranışlarına bağlıdır. Bazı kemik tümörleri tesadüfen yakalanabilirken bazı tümörler ise hastayı rahatsız eden pek çok belirtiye neden olabilir. Kemik tümörlerini iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayırabiliriz.
Kötü Huylu (Malign) Kemik Tümörleri
Metastatik : Kemiğe vücudun başka yerlerinden sıçrayan kötü huylu bir tümördür. Hasta kişiler sıklıkla istirahat ile geçmek bilmeyen ağrı yada patolojik kırık şikayetleri ile hastanelere başvururlar. Akciğer ve meme kanseri, prostat gibi kemiklere en sık metastaz yapan kanser türlerinden bazılarıdır.
Multipl Miyelom : En sık görülen kemik kanseridir. Kemik iliğinin kötü huylu tümörüdür. Yılda her bir milyondan 20 kişinin ölümüne neden olduğu görülmektedir. Genellikle 50-70 yaşları arasında görülür ve herhangi bir kemikte meydana gelebilir.
Osteosarkom : İkinci olarak sıklıkla görülen kemik kanser türüdür. Çoğunlukla ergenlik zamanlarında ve diz bölgesinde meydana gelen Osteosarkom her yıl bir milyon kişiden 2-3 üçünde görülmektedir. Ender olarak omuz ve kalça bölgelerinde görülebilir.
Ewing Sarkomu : Genellikle 5-20 yaşları arasında görülür ve geniş yumuşak doku kitlesi ile kemik hasarı meydana getirmektedir. Vücutta en sık olarak üst ve alt eksstremite, kaburga ve pelvis kemiklerinde görülmektedir.
Kondrosarkom : Genellikle 40-70 yaşları arasında, kalça bölgesi, omuzda kitle ve pelvis ile meydana gelen bir tür kemik tümörüdür.
İyi Huylu (Benign) Kemik Tümörleri
Genellikle görülenler şu şekilde sıralayabiliriz;
- Basit Kemik Kisti
- Osteokondrom
- Enkondrom
- Non-osssifying Fibroma
- Fibröz Displazi
- Dev Hücreli Tümörler
Kemik Tümörünün Belirtileri Nelerdir ?
Kemik tümörüne sahip bir çok hastada görülen ağrı sıklıkla künt ve süreklidir. Aktivite ile alakası olmayıp istirahat zamanlarında da devam eder ve genellikle gece kötüleşir. Travma nedeni olmaması ile birlikte travma sonrasında ağrılar artmaktadır. Patolojik kırık kemikler de görülür ve bu da ağrıyı artırmaktadır. Bazı kemik tümörleri ateş ve gece terlemelerine neden olurlar.
Nasıl Tedavi Edilir ?
İyi Huylu Kemik Tümörlerinin Tedavisi
Tümör tipine ve hasta yaşına göre değişiklik göstermesiyle birlikte bir çok vakada gözlem yeterlidir. Bazılarında tıbbi tedavi acıyı geçirmektedir bazılarında ise zamanla kendiliğinden kaybolur.
Bazen kemik tümörleri iyi huylu olsalar bile karakter değiştirebilmektedirler. Bunun için kliniklerde gözlem gerekmektedir. Bazı durumlarda doktor tümörün çıkarılmasının uygun olduğunu söyler ve önerir. Bu ise olası bir patolojik kırıkların önüne geçmektedir. Her ne kadar kitle çıkartılsa bile tekrar oluşması da mümkün. Karakter değiştiren tümörlerin başında dev hücreli tümörler gelmektedir. Zaman içerisinde bu tür olasılıkların gerçekleşmesine karşı hekim kontrolü altında olmak en doğru yol olacaktır.
Kötü Huylu Kemik Tümörlerinin Tedavisi
Bu tür kötü huylu kemik tümörü ile karşı karşıya gelmek her zaman başka bir hekimin değerlendirmesini almak isteyebilirsiniz. Kemik kanserlerinin tedavisi belirli bir sağlık ekibinin birlikte çalışması ile yapılmaktadır. Bu tür durumlar da tüm ekibin amacı kanseri yok etmek ve ilişkili olan doku ve/veya ekstremiteyi korumaktır. Tedavi yöntemleri olarak birkaçı birlikte kullanılabilir. Kemoterapi, ışın tedavisi ve cerrahi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.